وقتی با گذشت زمان وب سایت آدم بزرگ میشه و صفحات و مقالات زیادی رو توی وب سایتش میزاره، ناخداگاه یه سری از صفحات با دلایل مختلف پاک میشن یا تغییر url پیدا میکنن و فراموش میشه که صفحات تغییر نام شده یا پاک شده رو ریدایرکت بزنیم! اینجاست که بعد از گذشت چند سال از داشتن وب سایت یه سری صفحات 404 یا همون صفحات “یافت نشد” توی سایت ما بوجود میاد! حالا فرض کنید روزانه چند ده نفر یا چند صد نفر به هر دلیلی بصورت اشتباهی وارد این صفحات میشن و محتوایی که میخوان رو پیدا نمیکنن! آیا تاحالا به این فکر کردی که به سر این افراد که اصطلاحا توی سایتتون گم شدن چه بلایی میاد؟! آیا برنامه‌ای برای این افراد داری؟ آیا اصلا تاحالا خودت این رو تست کردی که ببینی وقتی وارد یک صفحه 404 میشی سایتت چه چیزی به کاربر نشون میده؟

توی این مقاله میخوام بهت بگم که اصلا صفحه 404 چیه و چرا اینقدر اهمیت داره؟ و حالا که اینقدر اهمیت داره، باید چکار کنیم؟ چجوری طراحیش کنیم که افرادی توی سایتمون گم شدن رو برگردونیم به مسیر اصلی‌ای که نیاز داشتن! اینو بدون که یکی از مهمترین صفحات داخل سایت، صفحه کنترل خطاهاست! منظورم همون صفحه 404 هست، اگه میخوایی اطلاعات بیشتری به دست بیاری حتما تا آخر این مقاله باهام بیا، چون من خیلی وقت گذاشتم تا این مقاله رو بنویسم و میدونم که برات خیلی میتونه مفید باشه. ?

صفحه 404 چیه؟

وقتی به هر دلیلی نامک (URL) صفحات و مقالات ما تغییر پیدا میکنن، یا بصورت کلی از وب سایت حذف میشن، عملا دیگه اون صفحات قابل مشاهده و در دسترس نیست و اگر کسی وارد صفحاتی که قبلا پاک شده بشه عملا به “هیچی” برخورد میکنه! یعنی اصلا توی اون آدرسی که کاربر واردش شده چیزی وجود نداره! که دقیقا در این شرایط ما اصطلاحا میگیم وارد صفحه 404 شده! یعنی وارد صفحه “یافت نشد” شده! حالا من این مقاله رو برای تو نوشتم تا بدونی چطوری باید افراد وارد شده به این صفحات رو چجوری مدیریتشون کنی! چون هر کدوم از اون افراد در حال گشتن دنبال چیزی بودن که به یک صفحه “یافت نشد” برخورد کردن، حالا تو بعنوان صاحب وب سایت باید بهشون کمک کنی تا به صفحه مورد نظرشون برسن!

تفاوت صفحه 404 پیش فرض با اختصاصی چیه؟

بصورت پیش فرض تمام سیستم‌های مدیریت محتوا یک صفحه 404 از پیش طراحی شده دارند! حالا چه از سیستم های مدیریت محتوا استفاده کرده باشی برای ساخت سایتت و چه سایتت رو بصورت کدنویسی ساخته باشی! یعنی حتی اگه اون سیستم مدیریت محتوات هم صفحه 404 پیش فرض نداشته باشه، در صورتی شخصی توی سایتت به این اررور بخوره یک پیام از سمت سرور هاست شما به کاربر نمایش داده میشه، مثل تصویر زیر:

خطای 404 سرور
خطای 404 نمایش داده شده از سمت سرور

حالا ایراد این صفحات پیش فرض 404 اینه که صرفا فقط نمایش دهنده یک پیام هستند که به کاربر میگه اینجا همچین صفحه ای وجود ندارد! ولی توی صفحات 404 اختصاصی شما خیلی قشنگ و حرفه‌ای می‌تونید بعلاوه براینکه به کاربر بگید متاسفانه صفحه ای که میخواستی اینجا وجود نداره، حالا میتونی مثلا از فرم جستجوی زیر دنبال محتوایی که میخوایی دوباره بگردی! یا می‌تونی از لیست جدیدترین مقالات سایت، دیدن کنی و کاربر رو ترغیب کنی که بجای ترک سایت شما، توی سایتتون بیشتر بمونه و از بقیه مطالب سایت شما استفاده کنه!

چرا باید صفحه 404 اختصاصی داشته باشیم؟

اگر ما صفحه 404 اختصاصی طراحی نکنیم، بصورت پیش فرض در صورت وقوع خطای 404 تو سایت شما، صفحه 404 پیش فرض به کاربر نمایش داده میشه! که ایراد صفحه 404 پیش فرض هم اینه که کاربر رو سریعا از وب سایت فراری میده! ولی اگر شما توی طراحی صفحه 404 سایت خودتون یکم خلاقیت به خرج بدین، میتونین کاربران رو عاشق صفحه 404 خودتون کنید! یعنی این صفحه رو اینقدر بانمک یا غنی درست کنید که کاربر خوشحال بشه که یه همچین صفحه ای از سایت شمارو کشف کرده و بره به بقیه هم بگه بابا توی فلان سایت یه صفحه 404ی بود که بیا و ببین ?

خلاصه اگه صفحات 404 سایتتون رو خلاقانه و بصورت اختصاصی طراحی کنید، اون دسته از افرادی که به اررور 404 میخورن رو از دست نمیدید و میتونید اونهارو بیشتر توی سایتتون نگه دارید و به صفحات دیگه سایتتون ارجاعشون بدید! که همین نگه داشتن بیشتر کاربر داخل سایت خودش یکی از خفن ترین تکنیک‌های سئو سایت هست. ضمنا اگه میخوایید بیشتر درمورد سئو سایت اطلاعات کسب کنید میتونید وارد صفحه آموزش سئو سایت ما بشید.

چرا طراحی صفحه 404 مهمه؟

دقیقا بخاطر اینکه صفحات 404 صفحات نشتی وب سایت هستند! یعنی ما بخاطر وجود صفحات 404 یه تعدادی از کاربرای سایت رو از دست میدیم و یکم هم بی اعتبار میشیم! چون اگر سایتمون خوب باشه، هیچ موقع نباید صفحه 404 داشته باشه! پس وقتی سایت ما صفحه 404 داره یعنی مدیریت خوبی نکردیم توی وب سایتمون! حالا برای اینکه این صفحات بصورت ناخواسته توی سایت بوجود میاد، ما باید اونهارو مدیریت کنیم و یک صفحه جذاب برای کاربرا طراحی کنیم تا احساس گم شدن توی سایت بهشون دست نده!

ضررهای ریدایرکت کردن خطای ۴۰۴ به صفحه اصلی چیه؟

یه راه حل خیلی اشتباهی که جا افتاده بین صاحبای سایت اینه که یه افزونه توی سایت نصب میکنن تا هر جای سایت اررور 404 داد، کاربر بصورت خودکار انتقال داده بشن به صفحه اصلی سایت! که به نظر من این یک راه حل از سر باز کنیه! نه یک راه حل درست جهت جلوگیری از دست دادن مشتریان گم شده توی سایت! این ریدایرکت کردن خودکار تمام صفحات 404 باعث میشه رتبه ما در گوگل در خیلی از کلمات هم خراب بشه، چون وقتی ما یک صفحه ای رو که قبلا در گوگل رتبه داشته و الان پاک شده رو به صفحه اصلی ریدایرکت میکنیم، به غیر از اینکه کاربرای وارد شده به اون صفحه ریدایرکت میشن به صفحه اصلی، بلکه رتبه و اعتبار ما در نتایج گوگل هم خراب میشه و از بین میره بصورت کامل!

چطوری یک صفحه 404 خوب طراحی کنیم؟

یه راهکار خیلی خوب میخوام بهت بدم! ببین تو باید خودت رو بزنی بجای مخاطبین سایت خودت! یعنی اگر یه روز توی یه سایتی گم شدی دوست داری چی جلوی دستت باشه؟ الان که من چشمام رو بستم و خودم رو زدم جای کاربرای سایت خودمون، چیزی به ذهنم میاد اینه که اگه یه روزی توی سایت خودمون به صفحه 404 بخورم دوست دارم هم یک باکس جستجوی سریع وجود داشته باشه! هم لیست پربازدیدترین مقالات هم باشه خیلی ممکنه واسه کاربر جذاب باشه و احتمال اینکه روی یکی از اون لینک ها کلیک کنن بالا میره! و اگر یک ویدیو توضیح هم بزارید داخلش هم خیلی عالی میشه! که توی ویدیو به کاربر بگیم که متاسفانه صفحه ای که دنبالش هستی پاک شده، حالا ایرادی نداره و میتونی برای پیدا کردن محتوای مورد نظر خودت از قسمت جستجو استفاده کنی.

چند نمونه صفحه 404 خلاقانه برای ایده گرفتن شما ?

صفحه مورد نظر پیدا نشد!
صفحه مورد نظر پیدا نشد!
صفحه 404 انیمیشن با زمینه زرد
صفحه 404 انیمیشن با زمینه زرد

سوالات متداول درمورد صفحه 404

صفحه 404 چیه؟

وقتی شخصی وارد صفحه‌ای از سایت ما میشه که وجود نداره و قبلا پاک شده، به اررور 404 برخورد میکنه که میشه از این صفحه برای حفظ مشتریان گم شده استفاده کرد.

اگه صفحه 404 اختصاصی نداشته باشیم چی میشه؟

اگر شما بیخیال طراحی خلاقانه و اختصاصی این صفحه بشید خیلی راحت تمام کاربرایی که در سایتتون گم شدن رو از دست میدید و اگر این صفحه رو با خلاقیت خوب طراحی کنین میتونین اون افراد رو هم در وب سایتتون نگه دارید و به گردش در صفحات دیگه سایتتون ترغیبشون کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + پانزده =